Informatie over konijnen

Artikelen met relevante informatie en advies voor een goede verzorging van konijnen!


Konijnen in de rui

De ruiperiode is onmiskenbaar aan de gang zodra het haar in de rondte vliegt! Vaak zie je bij het konijn plukken los haar in de vacht zitten. De meeste konijnen redden zichzelf tijdens de ruiperiode, maar wat als een konijn dit niet lukt? Of wat als je konijn snel verstopt raakt? Je kunt het konijn helpen vlot van het losse haar af te komen door te borstelen. Hoe en met welke borstel? Het Pluishuis verteld je er alles over in dit artikel.

Lees meer »

Vachtverzorging bij konijnen

Het is belangrijk de vacht van je konijn goed te verzorgen. Men denkt hierbij vaak aan een langharig konijn, maar ook een kortharig konijn verdient aandacht voor de vacht! Waar moet je op letten als je de vacht bekijkt? Hoe doe je dat? Hoe vaak moet je er überhaupt naar kijken? Wat kan je doen als je een klit voelt of ziet? Het Pluishuis vertelt je er alles over.

Lees meer »

Urinebrand bij konijnen

De vacht op het achterwerk is nat en vies. Het stinkt ook naar ontlasting. Misschien zie je al kale plekken en is de huid zichtbaar rood en geïrriteerd. Er is sprake van urinebrand! Het is een pijnlijk symptoom van konijnen die zichzelf veelvuldig onderplassen. De reden waarom een konijn zichzelf onderplast kan verschillen en het is noodzakelijk om met het konijn naar konijnkundig dierenarts te gaan. Die zal een diagnose stellen en medicatie voorschrijven om te starten met een behandeling.

Lees meer »

Myiasis (madenziekte) bij konijnen

Myiasis, of madenziekte, is een zeer gevaarlijke aandoening bij konijnen. Wanneer de maden te laat worden ontdekt wordt het konijn hier erg ziek van en kan het zelfs overlijden. Gelukkig kan myiasis bij tijdige diagnose worden behandeld en met preventieve maatregelen worden voorkomen! Lees er alles over in deze blog.

Lees meer »

Konijn en vuurwerk: tips voor konijnen

Konijnen hebben een zeer goed gehoor. Een konijn hoort bijna twee keer zo goed als een mens. Lawaai komt dus hard binnen bij het konijn. Vaak geeft een konijn een schrikreactie als er plotseling lawaai is. Denk bijvoorbeeld aan de vuilniswagen die de containers leegt. Dit geluid ervaart het konijn onverwacht en dus plotseling, waarop het als reactie schrikt. Vaak zijn deze momenten van lawaai kortstondig, waarna het konijn weer in rust kan verkeren.

Lees meer »

Konijnen voer: voedingsadvies

Iedereen weet wat een konijn eet. Toch? Echter blijkt er nog veel te leren. In de praktijk zie ik dat veel konijnen verkeerd gevoerd worden en dat dit o.a. resulteert in plakpoep of juist kleine en droge keutels. Wat moet een konijn eigenlijk krijgen aan voeding? Welke hoeveelheid is dan juist? Lees er alles over in deze blog!

Lees meer »