Konijn en vuurwerk: tips voor konijnen

Lawaai geeft konijn stress

Konijnen hebben een zeer goed gehoor. Een konijn hoort bijna twee keer zo goed als een mens. Lawaai komt dus hard binnen bij het konijn. Vaak geeft een konijn een schrikreactie als er plotseling lawaai is. Denk bijvoorbeeld aan de vuilniswagen die de containers leegt. Dit geluid ervaart het konijn onverwacht en dus plotseling, waarop het als reactie schrikt. Vaak zijn deze momenten van lawaai kortstondig, waarna het konijn weer in rust kan verkeren.

Met oud op nieuw, en de dagen rondom de jaarwisseling, wordt er echter langdurig geknald. De hoge tonen en knallen van vuurwerk gaan harder dan het 'normale lawaai' wat een konijn gewend is. Ook vindt deze herrie vanuit het konijn gezien plaats op een onverwacht en vreemd tijdstip. Het konijn verkeerd in ontspannen staat en ineens is er volle bak lawaai! Het konijn kan hierdoor grote angst ervaren en dit geeft een konijn veel stress.


Een gestrest konijn, wat gebeurd er?

Stress is een lichamelijke reactie op omstandigheden die afwijken van wat normaal is. Een konijn wat gewend is om in de herrie te verblijven (bijvoorbeeld een binnen konijn wat altijd radio en gillende kinderen hoort) zal minder stress ervaren bij vuurwerk dan een konijn wat standaard in een rustige omgeving verblijft. Net als mensen hebben konijnen een natuurlijk verdedigingsmechanisme. Bij angst of schrik treed dit mechanisme in werking. Als reactie op stress kan het konijn vluchten, vechten of bevriezen. Een konijn dat bevriest zal zichzelf zo klein mogelijk maken door ineengedoken, plat tegen de grond, te zitten. De oren liggen plat in de nek met de gehoorgangen naar buiten gedraaid zodat ze goed kunnen horen. Een konijn dat wil vechten en vluchten spreekt voor zich.

Signalen van stress:

 • Grote ogen
 • Stampen met de achterpoten
 • Bewegingsloos liggen met de oren plat in de nek (bevriezen)
 • In paniek rondrennen
 • Agressie naar mensen/dieren
 • Verandering in eetgedrag
 • Onzindelijk zijn

Tips om konijnen te beschermen tegen vuurwerk

 1. Gedraag jezelf zoals normaal
  Verander zelf niet van gedrag en doe zoals je normaal ook doet. Een konijn merkt afwijkend gedrag van het baasje goed op en zal dan zelf ook afwijkend gedrag vertonen. Blijf dus zelf ook rustig en ga ook niet overdreven aanhalen bij het konijn. Aai je de konijnen normaal nooit, doe dat nu dan ook niet. Overdreven aandacht geeft juist stress omdat de konijnen dit niet gewend zijn.

 2. Laat konijn op vertrouwde plek
  Haal konijnen die buiten zitten niet zomaar naar binnen. In de winter hebben buitenkonijnen een dikke wintervacht en zij zullen het binnen als een hete sauna ervaren. Konijnen kunnen niet zweten en kunnen dus de warmte niet kwijt. Tevens zijn buitenkonijnen onbekend met de geluiden die er in huis zijn. Zeker als de tv of de muziek aan staat en er visite komt geeft dit juist weer stress. Eventueel kan je een buitenkonijn wel in een (koele) garage zetten om het geluid iets te dempen. Verplaats dan de gehele verblijfplaats (hok/kooi) zodat deze gelijk blijft. Soms willen mensen de konijnen tijdelijk verhuizen naar een locatie waar geen tot weinig vuurwerk wordt afgestoken. Dit is een optie, mits het konijn rustig vervoerd kan worden en daar werkelijk rustig kan verblijven. Als uit ervaring blijkt dat een konijn erg gestrest wordt van vervoer, moet je jezelf afvragen of je er iets mee opschiet. Het konijn heeft dan stress van het vervoer en daarnaast stress van de vreemde omgeving, met vreemde (dier)geluiden en (dier)geuren.

 3. Afleiding en bescherming
  Biedt de konijnen afleiding in de vorm van speeltjes, wilgentakken en extra stro. Geef daarnaast een extra dikke laag hooi en stro zodat het konijn zich lekker kan verstoppen. Ook speelhuisjes zijn een fijne plek om in te schuilen. Als het hok buiten staat kan er een deken op worden gelegd zodat de lichtflitsen niet te zien zijn. Tevens isoleert het deken iets voor geluid. Zorg wel voor voldoende ventilatie, zodat de konijnen genoeg frisse lucht en zuurstof krijgen. Als het hok normaliter vlak naast de straat staat, verzet deze dan naar een andere kant van de tuin zodat het beschermt is tegen vuurwerk. Doe dit enkele dagen voor de jaarwisseling zodat deze verplaatsing gewend is. Als de konijnen binnen verblijven, doe dan de ramen en gordijnen dicht zodat zij de lichtflitsen niet zien.

 4. Kalmeringsmiddelen
  Als een konijn dermate gestrest reageert op lawaai kan ervoor gekozen worden om het konijn een kalmeringsmiddel te geven. Kies altijd voor middelen speciaal voor dieren! In middelen voor humaan gebruik zitten ingrediënten die slecht voor konijnen zijn. Er zijn verschillende middelen op de markt met rustgevende ingrediënten speciaal voor konijnen. Populaire middelen zijn onder andere druppels of sprays met rustgevende kruiden (bachbloesem, kamille, rozenbottel, valeriaan). Daarnaast is er een spray te verkrijgen met feromonen (van moederkonijnen) die geassocieerd worden met een gevoel van geluk en geruststelling. Mocht dit niet toereikend zijn, overleg dan met de dierenarts of deze een beter middel voor kan schrijven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.