Konijnen in de rui

De ruiperiode is onmiskenbaar aan de gang zodra het haar in de rondte vliegt! Vaak zie je bij het konijn plukken los haar in de vacht zitten. De meeste konijnen redden zichzelf tijdens de ruiperiode, maar wat als een konijn dit niet lukt? Of wat als je konijn snel verstopt raakt? Je kunt het konijn helpen vlot van het losse haar af te komen door te borstelen. Hoe en met welke borstel? Het Pluishuis verteld je er alles over in dit artikel.


Waarom verharen konijnen eigenlijk?

Een konijn verhaart in principe het hele jaar door. Oude haren worden namelijk continue vervangen voor nieuwe haren. Vaak valt deze continue verharing niet echt op omdat dit geleidelijk gebeurd. Er zijn echter twee periodes in het jaar waarbij het konijn flink verhaart en dus in de rui raakt: het voorjaar en het najaar. In het voorjaar wordt de dikke wintervacht verwijderd en komt er een dunnere zomervacht voor in de plaats. In het najaar wordt deze dunne zomervacht weer vervangen voor de dikkere wintervacht. Het konijn past namelijk zijn vacht aan het klimaat aan. Als het warm is wil het konijn een dunne vacht hebben en als het koud is wil het konijn een dikke vacht hebben. Ten behoeve van deze vachtwissel moet het konijn dus flink verharen. Het aanmaken van de nieuwe vacht duurt ongeveer drie maanden. In de nazomer begint het konijn dus al met het aanmaken van de wintervacht. Konijnen die buiten verblijven houden zich strakker aan de vachtwissel dan konijnen die binnen verblijven. Konijnen die binnen verblijven hebben een constantere omgevingstemperatuur wat er voor zorgt dat zij geen goede wintervacht aanmaken. Daarom mogen binnenkonijnen niet op elk moment buiten worden gezet.


Heeft een konijn hulp nodig bij de rui?

In de regel kan een fit en vitaal konijn zelf de ruiperiode goed doorkomen. Je ziet het konijn zichzelf wassen en het losse haar uit de vacht plukken met hun mond. Ook helpen konijnen elkaar door de ander te wassen en te plukken. Sommige konijnen lukt het helaas niet om de loszittende haren uit de vastzittende vacht te verwijderen. Meestal komt dit door een verminderde flexibiliteit en/of mobiliteit, wat veroorzaakt kan worden door onder andere:

  • Overgewicht;
  • Gewrichtsproblemen;
  • Ouderdom;
  • Geamputeerd pootje;
  • Al bestaande klitten of vervilting;
  • Type ras en de bouw van het konijn (Franse hangoren bijvoorbeeld).

Als het konijn een slechte flexibiliteit of mobiliteit heeft wordt tijdens de rui vaak de achterkant van het konijn een probleemgebied. Doordat het konijn vooral aan zijn achterkant het losse haar niet verwijderd krijgt blijft dat daar zitten. Na verloop van tijd verweven de losse haren zich met de vastzittende vacht en vormt dit vilt. Deze vervilte vacht wordt vaak gezien bij de achterpoten, in de liezen en op de staart. Wanneer vilt eenmaal is ontstaan is de enige oplossing dit uit de vacht te scheren. Knippen heeft geen zin omdat vilt tot op de huid vast zit. Maak een afspraak met Het Pluishuis om vilt en knopen weg te laten halen.


Wanneer help je een konijn met de rui?

Het is slim je konijn te helpen bij het verharen in de rui als een of meerdere van de volgende punten het geval is:

  1. Plukken los haar in de vacht
    Zeker wanneer deze na twee weken niet minder worden en misschien zelfs alleen maar meer. Dit met in acht houding dat los haar op den duur gaat vervilten met de vaste vacht.

  2. Ontstaan van kettingkeutels
    Het losse haar wat het konijn heeft opgenomen rijgt in de darm de ontlasting aan elkaar, waardoor je kettingen van keutels krijgt. Kettingkeutels zijn een overduidelijk signaal dat het konijn veel haar binnen krijgt.

  3. Kleiner en harder wordende keutels
    Wanneer het losse haar wat het konijn heeft opgenomen het darmstelsel niet goed kan verlaten, raakt het konijn verstopt. De eerste tekenen van verstopping zijn steeds kleiner en harder wordende keutels. Vaak worden de keutels ook donkerder.

Verstopping is dodelijk!

Een verstopt konijn stopt met eten en drinken, waardoor het maagdarmstelsel stil komt te liggen. Het konijn zal hierdoor in shock raken en kan uiteindelijk sterven. Zorg dat het losse haar wat het konijn met de rui binnen krijgt vlot door het darmstelsel stroomt.
Geef extra veel hooi, extra groenvoer en eventueel 1 á 2 lijnzaadbrokjes* per dag.
De keutels moeten na enkele dagen weer hun normale formaat aannemen. Stop dan met de lijnzaadbrokjes en ga terug naar de normale gift groenvoer. Blijf altijd veel hooi geven, dit is standaard belangrijk in het konijnendieet.

*Lijnzaad werkt laxerend, dus konijnen gevoelig voor diarree geef je beter geen lijnzaad.


Hoe help je een konijn in de rui?

Je helpt een konijn in de rui door het losse haar te verwijderen uit de vastzittende vacht. Je kunt dit doen door met een vochtige microvezel doek of vochtige handen over de vacht heen gaan en zo loszittend haar mee te nemen. Hiermee krijg je echter niet alle loszittende haren uit de vacht, zeker niet op het achterwerk. Juist daar ontstaan vaak de problemen. Het Pluishuis adviseert daarom om een konijn in de rui te borstelen. 

 

Een kortharig konijn in de rui borstel je met een slicker. Een langharig konijn (Teddy of Angora) borstel je altijd met een zwijnenhaarborstel

Haal de slicker borstel zacht door de vacht. Voorkom dat je met de slicker over de huid heen krast. Zet geen kracht en duw dus niet tijdens het borstelen, maar laat de slicker door de vacht heen glijden 🐰❤️👍

Een slicker neemt zonder kracht te zetten de loszittende haren mee. Borstelen met een slicker doe je dus rustig en zacht. Haal de slicker borstel zacht door de vacht. Voorkom dat je met de slicker over de huid heen krast. Duw dus niet tijdens het borstelen, maar laat de slicker door de vacht heen glijden. 

Borstel goed aan de achterkant, waar vaak het losse haar blijft zitten en vervilt. Let er op dat je zacht door de vacht heen gaat. Borstel dus zonder te duwen en gebruik geen kracht. Op die manier raak je de huid van het konijn niet en haal je alleen het losse haar uit de vacht 🐰❤️ Bang dat je toch het konijn zeer doet? Pak de slicker met drie vingers vast zodat je nooit teveel kracht kan zetten. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.