Vachtverzorging bij konijnen

Het is belangrijk de vacht van je konijn goed te verzorgen. Men denkt hierbij vaak aan een langharig konijn, maar ook een kortharig konijn verdient aandacht voor de vacht! Waar moet je op letten als je de vacht bekijkt? Hoe doe je dat? Hoe vaak moet je er überhaupt naar kijken? Wat kan je doen als je een klit voelt of ziet? Het Pluishuis vertelt je er alles over.


Kies een rustige en andere plek dan het verblijf

Doe de vachtverzorging op een andere plek dan in het konijnenverblijf en eventuele ren. Een konijn legt associaties tussen de omgeving (gebeurtenissen/geuren/geluiden) en zijn veiligheid. Wanneer het konijn in zijn eigen veilige ruimte wordt gehanteerd, kan het konijn een negatieve associatie krijgen met zijn eigen verblijf. Hierdoor zal het continue op zijn hoede zijn en slecht kunnen ontspannen, wat langdurige stress geeft. Veel konijnen vinden vachtverzorging spannend of zelfs vervelend en wanneer de omgeving te druk is geeft dit onnodig extra stress.

Tips voor een goede omgeving:

  • Kies een plek waar het konijn normaliter niet zit. Bijvoorbeeld het aanrecht, een tafel of een bureau.
  • Zorg dat je zelf comfortabel kunt zitten of staan, goed bij het konijn kunt en voldoende licht hebt, of licht kunt creëren.
  • De ondergrond moet stroef zijn zodat het konijn niet uitglijdt. Leg op gladde ondergronden een (hand)doek of rubberen mat.
  • Blijf altijd bij het konijn als deze hoog van de grond staat (op een tafel o.i.d.), zodat het niet weg kan springen en zichzelf daarbij kan bezeren.
  • Zorg voor een rustige omgeving, zonder drukte en herrie. Zet eventueel kalme ontspanningsmuziek met lage tonen, op een zacht volume, aan om zo omgevingsgeluiden te maskeren. 


Controle van de vacht

Om te bepalen wat er aan vachtverzorging mag gebeuren, moet eerst de vacht goed worden bekeken. Zet het konijn neer op de door jou gekozen plek voor vachtverzorging. Zorg dat je een kam, borstel en schaartje klaar hebt liggen, mocht je deze nodig gaan hebben.

Controleer de vacht van het konijn door met je handen door de vacht te gaan. Eventueel kan je een kam gebruiken. Let op dat je de kam alleen gebruikt om de vacht goed te kunnen bekijken en dus niet echt gaat kammen. De intentie is eerst de vacht te beoordelen.

Bij de controle let je op klitten, vilt en vuil. Om de onderkant van het konijn te bekijken kan je het in de babyhouding leggen. Kleine vuiltjes als stukjes hooi of stro kan je direct bij de controle verwijderen met een kam. Als ze makkelijk te pakken zijn dan kan je dit gewoon met je vingers doen.


Klitten en vilt ontstaan vaak onder de kin, rond de staart, bij de achterpoten en in de liezen. Heb voor deze gebieden dus extra aandacht.


Borstelen langharig konijn

Borstel een langharig konijn met een zwijnenhaarborstel. Doe dit wekelijks zodat je het goed bij kunt houden. Met een zwijnenhaarborstel kan je pijnloos en zonder de huid te beschadigen stevig borstelen. Borstel de vacht stevig en goed, ook rondom de bips en bij de poten. Werk van onder naar boven door te beginnen bij de buik of bips en te eindigen op de rug. Borstel de vacht in laagjes, alsof je door een boek bladert. Haal hierbij de vacht omhoog en borstel vanaf de huid van onder naar boven. Na het borstelen met de zwijnenhaarborstel kun je de vacht nakammen voor de laatste ontwarring. Kam eerst met een grove kam en indien je hiermee door de vacht glijd, wissel je naar een fijne kam. Bij het kammen moeten de tanden soepel door de vacht gaan. Voorkom dat met kammen aan de huid wordt getrokken. BEKIJK DE VIDEO.

 

Een langharig konijn krijgt snel klitten en wanneer klitten niet worden verwijderd vormen deze uiteindelijk vilt. Vastgeklit haar trekt aan de huid wat pijn doet en stress geeft. Met een vervilte vacht kan de huid niet ''ademen'' en dit kan huidproblemen veroorzaken. Bovendien beperken klitten en vilt de bewegingsvrijheid van het konijn. Het konijn zal de blindedarmkeutels niet goed op kunnen eten wat weer leidt tot zogenaamde "plakpoep". Bovendien ontstaat er een tekort aan de voedingsstoffen die in de blindedarmkeutels zitten.


Borstelen kortharig konijn

Een kortharig konijn in de rui mag ondersteund worden bij het verwijderen van het losse haar uit de vacht. Borstel een kortharig konijn in de rui met een slicker. Met een slicker ga je door de vacht, tegen de richting van de haargroei in. Haal de borstel zonder te duwen door de vacht. Voorkom dat je over de huid krast. Een slicker neemt zonder kracht te zetten de loszittende haren mee. Borstel aan de achterkant bij de staart en de achterpoten, waar het losse haar vaak blijft zitten en op termijn gaat klitten met de vaste vacht. Je kunt ook met vochtige handen over de vacht heen gaan en zo loszittend haar meenemen. Echter krijg je zo niet alle losse haren uit de vacht, zeker niet op het achterwerk. BEKIJK DE VIDEO.

 

Loszittend haar kan na verloop van tijd gaan vervilten. Dit wordt veel gezien op het achterwerk. Een konijn met veel loszittend haar zal bij het wassen dit haar binnen krijgen. Doordat konijnen elkaar wassen kan ook een ander konijn, dan het konijn in de rui, veel haar binnen krijgen. Haaropname op zich is geen probleem, alleen teveel haar kan verstoppingen geven. Een konijn met een verstopping zal stoppen met eten waardoor het maagdarmstelsel stil komt te liggen. Het konijn zal in shock raken en zonder medische hulp uiteindelijk sterven. Indien een konijn bij het geven van voer niet wil eten, waar het normaal wel direct eet, alarmeer dan direct een (konijnkundig) dierenarts!



Knip of scheer klitten uit de vacht

Als je op flinke klitten stuit, dan kan je die het beste uit de vacht knippen. Bij het uitkammen of uitborstelen van een flinke klit trek je aan de huid. Een konijn heeft een zeer gevoelige huid. Het trekken aan klitten doet veel pijn. Daarnaast heb je kans op kale plekken doordat je het haar met de wortel uit de huid trekt. Bij het wegknippen van een klit kan je je vinger of een kam onder de klit plaatsen om zo te voorkomen dat je in de huid knipt.

Als de klit dicht op de huid zit, en je er met je vingers niet meer onder kunt, kun je de klit beter uit de vacht scheren. Een klit die op de huid zit krijg je niet losgeknipt en bovendien loop je het risico om in de huid te knippen. Scheren is dan noodzaak. Gebruik hiervoor een tondeuse speciaal voor dieren. Tondeuses voor mensen zijn ongeschikt om dieren mee te scheren want ze hebben andere snijtanden en zijn minder krachtig.

Als de vacht aanvoelt als een plakkaat haar, in plaats van een vacht met losse haren, en je kunt de huid niet meer door de vacht heen zien, dan is de vacht waarschijnlijk vervilt. Een vervilt konijn moet worden geschoren. Scheren is de enige manier om vilt te verwijderen. Maak hiervoor een afspraak met Het Pluishuis.


Als laatste: was het konijn niet

Een konijn is niet gemaakt om door en door nat te worden. De waterafstotende toplaag van de vacht functioneert dan niet meer en de ondervacht verliest zijn isolerende werking. Wassen of baden is bovendien onnatuurlijk voor een konijn en veroorzaakt stress. Een konijn is een erg hygiënisch dier en zal zichzelf schoon houden. Indien het konijn een vies achterwerk (plakpoep) heeft, kan een konijnentrimmer dit met een tondeuse weghalen. Alleen bij medische noodzaak, bijvoorbeeld urinebrand of maden (Myiasis), is het goed om een konijn te wassen. Na wassen moet de vacht altijd kurkdroog worden gemaakt. Bezoek bij een medisch geval altijd een (konijnkundig) dierenarts, want met wassen alleen wordt het konijn niet beter.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.