Urinebrand bij konijnen

De vacht op het achterwerk is nat en vies. Het stinkt ook naar ontlasting. Misschien zie je al kale plekken en is de huid zichtbaar rood en geïrriteerd. Er is sprake van urinebrand! Het is een pijnlijk symptoom van konijnen die zichzelf veelvuldig onderplassen. De reden waarom een konijn zichzelf onderplast kan verschillen en het is noodzakelijk om met het konijn naar konijnkundig dierenarts te gaan. Die zal een diagnose stellen en medicatie voorschrijven om te starten met een behandeling.


Wat is urinebrand?

Urinebrand is een huidontsteking op en rond het geslacht, bij de liezen en op de achterpoten.

Symptomen

Wat je ziet bij urinebrand is een vieze en natte vacht op het achterwerk. De vacht kan erg verklit zijn. Misschien zie je ook vastgekoekte keutels. Vaak ruikt het achterwerk naar een zware, indringende urinelucht. De huid is op plekken kaal en zichtbaar geïrriteerd, met rode plekken en (beginnende) wondjes.


Ga altijd naar een konijnkundig dierenarts bij urinebrand! 

Die kan een diagnose stellen en een passend behandelplan maken.


Oorzaken van urinebrand

Urinebrand wordt veroorzaakt door (de naam zegt het al) urine die op de huid brand. Een konijn wat veelvuldig en herhaaldelijk over zichzelf heen plast, en daarbij geen poging doet om schoon te blijven, zal op den duur een aangetaste huid krijgen. Medische oorzaken kunnen zijn:

  • Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi of kortweg E.C.)
  • Blaasontsteking
  • Blaassteen of blaaszand (veroorzaakt door teveel calcium inname)
  • Blaas- of baarmoedertumor
  • Nierproblemen

Plotselinge gedragsverandering

Het gedrag van je konijn vertelt veel over zijn of haar gezondheid. Let dus op plotselinge gedragsverandering. Een konijn is een schoon en zindelijk dier. Het kiest in zijn verblijf een vaste poep- en plasplaats. Als het konijn plotseling, zonder verandering van leefomgeving, onzindelijk wordt en door het hele verblijf plast, kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Een konijn kan daarnaast ook veel meer drinken en dus ook veel meer plassen. De medische term hiervoor is polyurie (veel plassen) en polydipsie (veel drinken), of kortweg PUPD. Normaal drinkt een konijn dagelijks rond de 50 tot 100 ml water per kg lichaamsgewicht. Als een konijn meer dan 100 ml water per kg lichaamsgewicht per dag drinkt, dan spreken we van te veel drinken. Er kunnen overigens andere redenen zijn waarom een konijn meer drinkt, bijvoorbeeld warme temperaturen. Zodra je ziet dat je konijn minder eetlust heeft, in combinatie met urinebrand, kan het konijn last hebben van blaassteen of blaaszand. Een röntgenfoto en/of urine onderzoek kan hier uitsluitsel over geven.

Wanneer je plotseling afwijkend / vreemd gedrag ziet, bel dan je dierenarts voor advies. Alleen een (konijnkundig) dierenarts kan uitsluitsel geven over de oorzaak en een diagnose stellen.


Behandelen van urinebrand

Het is erg belangrijk om urinebrand te behandelen. Urinebrand gaat nooit vanzelf weg! Het wordt alleen maar erger en heeft dan ernstige gevolgen voor het welzijn van het konijn.

 

Scheren, wassen, drogen en zalven!

Wat altijd moet gebeuren is het scheren van de vieze vacht en het wassen van het achterwerk. Pas als de vieze vacht weg is, de huid schoon gewassen en gezalfd is, kan de ontstoken huid rust krijgen.

 

1. Scheer de achterkant van het konijn, rondom het geslacht, in de liezen en de bovenkant van de pootjes. Zorg dat alle vieze (en verklitte) vacht weg is. Wil je dit uitbesteden, maak dan een afspraak met Het Pluishuis. Ik kan je helpen de achterkant pijnloos, netjes en snel te scheren.

 

2. Na het scheren was je het konijn. Het is handig om je konijn in een lage bak, als een afwasteiltje, te wassen. Was alleen het probleemgebied, dus de onderkant van het konijn en laat de rest ongemoeid. Je kunt je konijn wassen met konijnenshampoo, biotex groen of hibiscub (Chloorhexidine voor de huid). Spoel het wasmiddel goed uit!

 

3. Na het wassen maak je het konijn eerst handdoek-droog om het vervolgens helemaal droog te föhnen! Een nat achterwerk trekt vliegen aan en die vliegen kunnen Myiasis veroorzaken. Dus zorg ervoor dat de natte huid en vacht goed droog is. LET OP DE TEMPERATUUR VAN DE FOHN. Zorg ervoor dat deze aangenaam warm is en vooral niet te heet!

 

4. Smeer het probleemgebied in met een honingzalf. De honing ondersteunt de regeneratie van de huid. Honing versnelt het herstel en is gunstig voor de beschadigde huid.


Ga met je konijn naar de dierenarts. De dierenarts kan een diagnose stellen en medicatie voorschrijven. Let er op dat de dierenarts een pijnstiller met ontstekingsremmende werking en antibiotica voorschrijft en meegeeft. Urinebrand is een huidontsteking die op zichzelf al behandeld dient te worden, los van de medische oorzaak die er aan ten grondslag ligt. Omdat urinebrand erg pijnlijk is, zal het konijn zichzelf onder blijven plassen. Dit houdt de urinebrand in stand en zal genezing ervan in de weg staan.

 

Als de huid niet ernstig ontstoken is kan er voor worden gekozen om alleen een pijnstiller met ontstekingsremmer te geven, naast medicatie voor de causale oorzaak. Bijvoorbeeld fenbendazol (Panacur®) bij verdenking van E. cuniculi. Bij blaasgruis worden vaak diuretiserende medicijnen gegeven, als hydrochloorthiazide of furosemide, waardoor het konijn meer gaat drinken + plassen en hierdoor zijn blaas schoonspoelt. 

 

Mocht jouw dierenarts het met deze informatie oneens zijn, verwijs dan naar informatie van Dierenkliniek Wilhelminapark, specialisten op het gebied van medische zorg voor konijnen. Hopelijk overtuigt dit jouw dierenarts en krijg je sowieso een pijnstiller met ontstekingsremmende werking mee en bij echte urinebrand ook antibiotica.

 

Mocht je na discussies met je dierenarts geen medicatie voor de urinebrand krijgen, ga dan naar een andere dierenarts die meer konijnenkunde heeft.

Reactie plaatsen

Reacties

Marieke
een jaar geleden

Wat goed dat je een blog hierover hebt geschreven, op deze manier kunnen -toekomstige- konijnen eigenaren/ verzorgers zich inlezen over deze pijnlijke ontsteking!
Een goed behandelplan is een must ♥